Всички новини от България и света на едно място!

Алексис Ципрас: Европа не може без Гърция!

Прегледа: 7024/ Коментари: 0/ Добавена на: 11 Jun 2015
Алексис Ципрас: Европа не може без Гърция!
Алексис Ципрас на пета среща с Меркел и Оланд, търсят изход от кризата

Алексис Ципрас за пети път се среща през последните два месеца с Ангела Меркел и Франсоа Оланд, в опит да решат проблемите на Гърция. Страната е в страхотна финансова криза и ако обяви фалит, трябва да излезе от еврозоната—сценарий, който плаши дори Брюксел, предвид събитията от последните месеци.

Премиерът на Гърция, президентът на Франция и канцлерът на Германия се срещнаха късно снощи в кулоарите на европейския парламент в Брюксел. Последва среща на четири очи, която продължи почти 2 часа. И която немското правителство и Алексис Ципрас определиха като „конструктивни“.

Според гръцкия премиер, ЕС най-после са осъзнали, че не могат без Гърция. А също така, че споразумение трябва да има и то ще бъде съобразено със социално-икономическия растеж на Гърция и с поносим външен дълг.

Още преди срещата Ангела Меркел предупреди Алексис Ципрас, че не трябва да води преговори с нея или Франсоа Оланд, а с председателя на ЕК, ЕЦБ и МВФ, за да постигне изход от кризата. Гърция обаче продължава да отхвърля исканията на Брюксел за намаляване на пенсиите, приватизация на държавните дружества, както и целево разпределение на бюджетния излишък. Гръцкият премиер обяви, че страната може да забави плащанията в края на месеца, ако кредиторите не отпуснат още средства на Атина. Към момента тя трябва да връща 1,6 милиарда евро, до края на месеца, но ако не го направи, може да се принуди да обяви фалит.


Днес се очаква Алексис Ципрас да проведе среща и с Жан Клон Юнкер, като двете страни трябва постигнат решаващо споразумение. То трябва да бъде одобрено от министрите на финансите на страните от еврозоната, чиято нова среща ще се състои на 18 юни.

Алексис Ципрас продължава пазарлъците с Меркел и Оланд

Алексис Ципрас продължава пазарлъците с Меркел и Оланд

Гръцкият премиер имаше инфарктни срещи от началото на месеца с тримата кредитори на Атина, както и с лидерите на Франция и Германия. Въпреки че Ципрас определя срещите като конструктивни, трайно решение от тях няма.
Източник: разкрития.ком

Напишете коментар: Общо: (0)
Търсене в сайта
По-по-най